Условия за доставка

1/ Онлайн супермаркет До вкъщи доставя хранителни стоки до вашата врата. Всеки делничен ден за кварталите - Красна поляна - 1, 2, 3, Разсадника, Света Троица, Сердика, Зона Б-5, Зона Б-18, Овча купел - 1, 2, Стара част; Лагера, Красно село, Бъкстон, Борово, Гоце Делчев, Хиподрума, Бели Брези, Стерлбище, Люлин - всички микрорайони. Ако Вашия квартал, не попада в описаните по-горе райони, може да направите запитване и да Ви отговорим персонално можем ли да изпълним доставката.  

Доставките извършваме от 10:00-19:00 ч.

2/Поръчки, направени до 16:00 ч. всеки делничен ден, могат да се доставят до 3 часа след завършване на поръчката. Поръчки направени след 16:00 ч. ще се изпълняват за следващия ден.

 

3/Начини за плащане:

  1. В Брой (При доставка) - заплаща се в Брой на място на служителя от До вкъщи, който извършва доставката.
  2. С ПОС Терминал (При доставка) - заплаща се чрез преносим ПОС терминал на място на служителя от До вкъщи, който извършва доставката.
  3. Минимална стойност на поръчка -30,00 лв. Безплатна доставка при поръчка над 100,00 лв.

  4. Разсадника и Красна поляна-1,2,3 - Цена за доставка-2.90 лв.
  5. Цена за доставка за всички други райони-4.50 лв.

  6. Такса превишено тегло - При поръчки с тегло над 30 кг се начислява - такса превишено тегло: 0.20 лв./кг.

4/Промяна на цени на стоки

До вкъщи има правото да променя цените по свое усмотрение по всяко време без да дължи предварително уведомяване на потребителите. Потребителят е длъжен да заплати цената, която е актуална в деня на доставката. Специално внимание обръщаме на категория "плодове и зеленчуци", където цените се сменят всяка сутрин, поради своята сезонност и предлагани цени на борсата. При пусната поръчка от преден ден, До вкъщи не гарантира, че ще получите продукта на цената от предния ден. Разбира се, ако цената е по-висока ние ще ви уведомим за това и имате право да откажете поръчката, ако цената не ви устройва.  При допуснати технически грешки в публикуването на сайта, До вкъщи има правото да откаже изпълнението на договора и не дължи обезщетение по никакъв начин на потребителя, освен да възстанови сумите платени от потребителя, ако има такива. 

 5/Рекламации

При получавание на поръчката сте длъжни да проверите съдържанието й. Всичко, което не ви хареса имате право да го върнете на момента и на момента ще ви бъдат върнати парите. Ако след тръгването на шофьора установите, че има липсващ продукт, объркан продукт или продукт в лошо състояние, се свържете с нас по телефона или и-мейла, за да уточним как да ви бъде заменен. Ако не сте проверили пратката и впоследствие установите, че има объркан или липсващ продукт не се ангажираме с точен час на замяна или доставка на продукта. На продукти изискващи хладилен режим рекламации се приемат само в деня на доставката. 

6/Снимки и изображения

Всички снимки на продукти са илюстративни и служат само за обща информация за продукта. Изображенията на продуктите търпят изменения и До вкъщи  не носи отговорност и не се ангажира за доставка на продукт със същото изображение. 

7/Продукти с изчерпана наличност

При изчерпана наличност на продукт, може да се направи замяна с подобен.

8/Липсващ продукт в поръчка

При недоставен продукт може да се направи допълнителна доставка или сумата за него ще бъде възстановена.

9/Продукти с лошо качество 

При получен продукт с лошо качество, може да се направи смяна или продуктът да бъде върнат и сумата за него възстановена.

10/ Комисия за защита на потребителите 

Адрес: п.к. 1000 гр. София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,  тел.: 02 / 980 25 24  факс: 02 / 988 42 18  гореща линия: 0700 111 22 
Уеб сайт: www.kzp.bg

Основните характеристики на стоките са изписани подробно в страницата за представяне на всеки продукт. Цената на стоките е изписана С ВКЛ. ДДС на страниците за представяне на съответния продукт. Стойността на транспортните разходи за доставка, които НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ. Ние не налагаме никаква допълнителна стойност при използването на представените средства за комуникация с нас.

Плащането на стоките е съобразено с чл.93 ал.1 на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), за което се получава съответния документ.

При установяване на грешки при въвеждането на информация, моля свържете се с нас по телефона или чрез email за коригиране на нередностите.

11/Специална информация за родители

До вкъщи не подържа комуникация или търговски отношения с деца на възраст под 18 год. Ние препоръчваме на родители или настойници да играят активна роля при надзора на онлайн активността на децата си.